sobota 8. prosince 2012

Nespoutaný Django, chcete-li Django Unchained

Už to bude nějaká doba, co uveřejnil herec Omar Doom, že měl právě možnost nahlédnout do scénáře Django Unchained. Označil jej za "masterpiece".
Režisér a scénárista Quentin Tarantino, autor nového snímku Django Unchained, klasicky překvapuje. Diváci, kteří se s jeho tvorbou již setkali, se nemají čemu divit. QT doslova vykopal starší filmový žánr "spagetti western" a zkombinoval ho s krví, dialogy a aktuálním nadhledem. V hlavních rolích se objeví Jamie Foxx, Christoph Waltz (předchozí spolupráce v Tarantinově Inglourious Basterds/ Hanebný pancharti), Leonardo DiCaprio a Quentinův dvorní herec Samuel L. Jackson.
Otázka otrokářství, divoký západ a povolání "bountyhunter" je kombinace, pod kterou se jiný tvůrce nemohl podepsat. Tarantino byl sice několikrát nakřnut z rasismu (kvůli Pulp Fiction nebo i Jackie Brown), ale odmítl toto se slovy, že pouze popisuje realitu kolem sebe.
Proč spagetti western? QT vyrůstal jako "televizní dítě" v období, kdy se Clint Eastwood proháněl italskými končinami a Lee Van Cleef střílel, co mu náboje stačily. Stačí se podívat na Kill Bill vol. 2, kde k nám prosakuje western a v uších nám zní hudba od Ennia Morrinoneho, který je autorem soundtracku z filmů jako Pro hrst dolarů. Totiž i samotný název již napovídá a odkazuje na western Django z roku 1966 s Francem Nerem, kterého zahlédnete i v tomto snímku.
Uvidíme, zda-li překvapí či zklame. Světová premiéra byla stanovena na 25. 12. 2012. Bohužel my si musíme počkat na 17. 1. 2013.


Žádné komentáře:

Okomentovat