neděle 6. července 2014

Naděje dalších X-menů

Budoucí minulost byla očekávaným snímkem, který sliboval hodně. Hugh Jackman (Wolverine), Patrick Stewart (Professor X) i Ian McKellen (Magneto) provokovali hladové fanoušky na sociálních sítí a stupňované trailery se skvěle zvolenou hudbou v pozadí mučily naši trpělivost. "X-meni" vstoupili do českých kin 23. května a začali směle trhat rekordy v návštěvnosti (a to i přesto, že na rozdíl od ostatních zemích není v Čechách až tak velká komiksová základna). Lákavá propojenost dvou generací a Wolverine bez železa? Jak více vyvolat zvědavost?
Začatek má rychlý nástup a rozhodně přitáhne diváka k obrazovce. Boj mutantů o přežití je okořeněn novými posilami - Omar Sy (Bishop), Fan Bingbing (Blink) a další. Záhy přichází zápletka, která je postavená na odkazech ke starším dílům. Vzpomíná se skrz celý film, čímž připomíná Skyfall, zatím poslední film o nesmrtelném agentovi Jejího Veličenstva. Kontrast mezi temnou, technickou budoucností a "hippies" minulostí je umocněn stylem postav a vhodně zvolenými hudebními kousky - zde se tvůrci opravdu vyřádili.

Nicholas Hoult (Beast), James McAvoy (Charles Xavier) a Hugh Jackman (Wolverine) ve "zvonech"
Marvel má ve zvyku filmy zahltit nesmrtelnými hláškami, viz Avengers. X-men vyčníval tímto z řady. Ano, Wolverine občas utrousil pár nesmrtelných poznámek, ale teď? Poznámky nadhazuje i mladý Professor X a obecně nový díl má mnoho nezapomenutelných scén - útěk z Pentagonu, setkání mladého Beast s Wolverinem či konfrontace dvou velkých "M" (Mystique a Magneta).
Film potěší, vykouzlí úsměv, nenaštve a nostalgie zahladí nedostatky. Uzavírá minulost a otevírá prostor pro nové náměty. Již teď začíná vznikat další X-men: Apocalypse. (S jeho miniaturní upoutávkou se setkáme hned po titulkách.)

Pár flashbackových kousků ze soundtracku:
Jim Croce - Time In A Bottle
Roberta Flack - The First Time Ever I Saw Your Face

"Selfie" tří hlavních mutantů během natáčení (Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy)


3 komentáře:

  1. Dobrý, ale místo "Vzpomíná se skrz celý film" by bylo vhodnější "Proplétá se celým filmem". Btw. Kdo se vůbec má vzpomínat - zápletka? Stylový. :D

    Titulka - titulní strana (novin) > titulkách
    Titulky - překladové texty (film) > titulcích
    (takto neformálně je to ale šumák, nicméně fajn vědět)

    Film to byl ale skvělý, při poslední scéně jsem byl nucen potlačit slzu v oku! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění. V dnešní době mám více času se věnovat svým koníčkům a zdokonalovat se v nich, tudíž na sobě zapracuji. :)

      Vymazat
    2. Uzivej si prazdnin, zaslouzime si je :)

      Vymazat